Petra Mede gjorde kometkarriär när hon 2005 på skoj deltog i en amatörtävling i ståuppkomik. Ett år senare arbetade hon som komiker på heltid!

Hon blev utsedd till Bästa Nykomling på Svenska Standup-galan 2007 och genom medverkan i tv-programmen Morgonsoffan och Parlamentet har hon blivit känd för svenska folket som en frisk fläkt i komikervärlden.

Med humor och mod, kaxighet och värme, charm och total prestigelöshet har Petra fått flertalet av de största stora programledaruppdragen som finns att få i Sverige.

2009 ledde hon på egen hand hela Melodifestivalen – Sveriges största tv-produktion och tittarsuccé – där vi fick följa henne från första deltävlingen till finalen i Globen.

Hon har även programlett SVT:s dirigentprogram Maestro, den prestigefyllda Guldbaggegalan  samt QX Gaygalan.

2013 blev hon hela Europas konferencier i och med hennes uppdrag som programledare för hela Eurovision Song Contest, ett extremt prestigefyllt uppdrag som fick en fortsättning ihop med Måns Zelmerlöv 2016 när Sverige återigen stod som värdland för musiktävlingen. Petra hyllades internationellt av såväl de främsta journalisterna och mediepersonligheterna som av branschfolk och tittare. Några citat från dessa uppdrag:

”Trots att Danmark vann lätt på slutet, är kvällens sanna vinnare evenemangets värd – den svenska komikern Petra Mede navigerade perfekt i Eurovisions unika blandning av geo-politisk rivalitet, dödsallvarliga musikaliska ambitioner och kitschigt nonsens.”
– Barry Neild, The Guardian och Observer

”We like Petra, she´s good news, it´s very hard to be funny
in events like this.”
– Graham Norton, BBC

”Petra Mede känns stabil, och jag hade egentligen heller inte väntat mig något annat. Hon är bestämd och säker, proffsig utan märkbara nerver, utstrålar pondus och självironi men stjäl heller inte showen.”
– Hufvudstabladet (Finland)

”Petra Mede övertygade på två språk och var en suverän programledare. Hon var rolig och charmerande i den historiska genomgången av ESC:s historia. Helt enkelt en utsökt värd.”
– Frankfurter Allgemeine

”Perfekt som programledare, avslappnad både på engelska och franska, ingen tvekan, inget letande efter kameran med blicken. Och sina små skämt levererade hon med ett leende i mungipan.”
– Expressen

Petra kan även sälla sig till skaran som hållit tittarna sällskap i tv-rutan på julafton när hon med följande ord presenterades som årets julvärd i SVT:

”Årets julvärd har lett flera av SVT:s största galor och medverkat i många uppskattade humorprogram, med sin mångsidiga färgstarka karaktär som kombinerar humor, lite allvar och massor av klass.”

2015 inleddes året med lovord kring Petras konferencierskap vid den tv-sända Trettondagskonserten från Berwaldhallen.

”Kvällens största stjärna är konferencieren Petra Mede […] Mede är fenomenal som konferencier – rolig, charmig och närvarande […] Petra Mede ger trettondagskonserten en rolig och charmig inramning.”

– Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, DN

Petra är även föreläsare och i hennes föreläsning ”Från Färdtjänst Till Paljetter” berättar hon om hur hon vänt motgång till framgång efter sin ryggskada som fick henne att byta karriär – från att bli professionell dansare till att bli programledare för många miljoner tittare.