I början av 2005 släppte Darin sin debutskiva The Anthem. Skivan sålde guld och hans första singel Money For Nothing som skrevs av bl a Robyn gick direkt in på förstaplatsen på både radio och singellistan.

Under 2005 var Darin den mest omskrivna personen i Sverige. Rubriker om hans hysteriska fans, ”Beatleshysteri” och ”Sveriges Michael Jackson” syntes regelbundet. Han blev så populär att folk började döpa sina nyfödda till Darin, namnet ökade med 120 procent och blev det snabbast växande namnet i landet.

Samma år släppte Darin det självbetitlade albumet som sålde platina och nästan dubbelt så mycket som hans första album. På albumet fanns hans singeletta Step Up samt Want Ya som blev årets mest spelade video på MTV året därpå.

2006 vann Darin en Grammis för årets låt, en Rockbjörn för bästa manliga artist, Nickelodeon Kids Choice Awards och The Voice 06-priset. Han vann även två europeiska NRJ Awards – fler utmärkelser, framgångar och erfarenheter än vad många artister får under en hel karriär.

I slutet av året släppte Darin sin tredje skiva Break The News, en platta som gick direkt in som etta på albumlistan och sålde guld redan första dagen. På albumet jobbade han med bland andra superproducenten Max Martin.

Efter framgångarna i Sverige gick segertåget vidare utomlands och 2007 gjorde den kända brittiska sångerskan Leona Lewis en cover på Darins låt Homeless på sin debutskiva.

2008 släpptes Darins fjärde album Flashback. Första singeln Breathing Your Love var en duett tillsammans med den amerikanska R&B-sångerskan Kat DeLuna och producerades av världskände RedOne. Breathing Your Love sålde guld första veckan och landade som 1:a på iTunes-listan.

2009 öppnade Darin den första Idol-finalen med en egen version av Colplays Viva La Vida. Låten var först inte planerad att släppas som singel men efter den enorma succén i det direktsända tv-programmet släpptes den redan samma dag. Låten toppade alla listor, sålde guld och Darins version blev i Sverige mer framgångsrik än originalet.

Efter att ha blivit tillfrågad upprepade gånger avslöjade SVT 2009 att Darin skulle medverka i Melodifestivalen året därpå. Med låten You´re Out Of My Life kvalificerade han sig direkt till finalen i Globen.

Inför det kungliga bröllopet 2010 fick Darin en förfrågan att specialskriva en låt till kronprinsessan Victoria och blivande prins Daniel. Resultatet blev Can´t Stop Love som Darin framförde på Operahusets tak kvällen den 19 juni.

I augusti släppte Darin albumet Lovekiller, även detta blev en storsäljare.

Sommaren innehöll också Darins debut som sommarpratare i det folkkära Sommar i P1, ett mycket omtyckt och personligt program som fick fint mottagande av lyssnarna.

Med singeln Nobody Knows fick fansen en försmak av kommande albumet EXIT som släpptes 2013. Plattan gick rakt in som etta på den svenska albumlistan och blev därmed Darins femte albumetta. Samma vecka sålde skivan även guld.

Darin medverkade som mellanakt i en av delfinalerna i Eurovision Song Contest 2013, som sändes från Malmö Arena och sågs av hisnande 108 miljoner tittare världen över.

Hösten 2013 sågs Darin i TV-programmet Så Mycket Bättre. Detta kom att bli ytterligare ett genombrott för Darin då han tack vare sina tolkningar nådde ut till en ännu bredare målgrupp. Hans versioner av bland andra Olle Ljungströms En Apa Som Liknar Dig och Magnus Ugglas Astrologen blev stora hits. Som mest hade han sex låtar på iTunes topp10-lista samtidigt och fortsatte att dominera både den och många andra listor under en lång period.

Tillsammans med SOS Barnbyar reste Darin till Filippinerna för att spela in programmet En Resa För Livet. I den musikaliska dokumentärserien fick tittarna följa med fyra av Sveriges mest etablerade artister, tillika ambassadörer för SOS-barnbyar, på deras resa till ett av världens fattigaste områden Filippinernas huvudstad Manila. Utöver att öka uppmärksamheten för barnens utsatta vardag hade artisterna en stor uppgift – de skulle skriva varsin sång utifrån sina upplevelser. Royalties och intäkter donerades sedan till SOS Barnbyar.

I samband med detta projekt inledde Darin ett exklusivt samarbete med den svenska världsstjärnan Eagle-Eye Cherry och tillsammans spelade de in singeln Dream Away. Programmet sändes i TV4 i januari 2014.

Våren 2015 släpptes Ta Mig Tillbaka första singeln från Darins album på svenska. Singeln sålde snabbt guld och fick ett enormt fint mottagande i hela Norden liksom efterföljaren Juliet som även den visar på Darins musikaliska bredd.

2017 kom svenska uppföljaren Ja må du leva idag.

Darin har jobbat med många av världens största och mest framgångsrika producenter och låtskrivare; Max Martin, RedOne, Jörgen Elofsson och Murlyn.  Han är ständigt delaktig i arbetet med text och musik och han skriver även för andra artister, även om fokus fortfarande ligger på den egna karriären.