Uppsala, 1980-talet, Stage Four
Uppsala-sonen Andreas Lundstedt började sin bana inom dans och musik tidigt och var under slutet av 1980-talet en av medlemmarna i gruppen Stage Four. Gruppen bestod av fyra vid det tillfället okända ungdomar; Lisa Nilsson, Lizette Pålsson, Peter Jöback, samt Andreas. Stage Four medverkade bland annat i Julnygammalt med Bosse Larsson och samtliga medverkande tillhör idag Sveriges mest etablerade artister.

 

Dans, koreografi och New York
Under åren 1992-1995 bodde Andreas Lundstedt i New York och arbetade i huvudsak med dansen. Han instruerade också aerobicsklasser vid en av de högst ansedda anläggningarna. Under sin tid i New York var Andreas extremt omtyckt som aerobicsinstruktör och fick bland andra Julia Roberts att svettas ordentligt. Andreas Lundstedt har koreograferat modeshower åt NK, nummer åt Golden Hits och Wallmans Salonger samt showen Rickard + Magnus i Stockholm med Magnus Carlsson och Rickard Engfors.

 

Internationellt genombrott, Alcazar
Internationellt genombrott blev det 1998 då Andreas Lundstedt fick ett erbjudande från Alexander Bard som just hade skrivit ett par låtar och behövde en artist som kunde framföra dem. Andreas kontaktade vännerna Tess Merkel och Annika Kjaergaard och gruppen Alcazar bildades. Sedan 2007 består Alcazar av Andreas Lundstedt, Tess Merkel och Lina Hedlund.

 

Andreas och Melodifestivalen
Andreas Lundstedt har deltagit i Melodifestivalen ett flertal gånger, både som soloartist och med Alcazar. Första gången han ställde upp var 1996 med låten Driver Dagg, Faller Regn som kom tvåa. Andreas deltog sedan 1997 med låten Jag Saknar Dig, Jag Saknar Dig och återigen tio år senare (2007) med låten Move som efter festivalen spelades flitigt på klubbar runt om i Europa. Tillsammans med Alcazar har Andreas Lundstedt ställt upp många gånger i tävlingen och bland flertalet låtar kan nämnas succéer somNot a Sinner, Nor a Saint (2003) och Stay The Night (2009). I Eurovision Song Contest 2006 tävlade Andreas Lundstedt för Schweiz, då som en av medlemmarna i den för detta arrangemang speciellt sammansatta gruppen Six4One.

 

Musikaler och Guldmasknominering
Mångsidiga Andreas Lundstedt har även medverkat i flera musikaler, bland annat i Chicago samt den engelska uppsättningen av Grease(som enda svensk i föreställningen) och Rhapsody In Rock X-mas Special på Cirkus i Stockholm. I succéproduktionen Saturday Night Fever på Oscarsteatern i Stockholm (2005-2006) knep Andreas efter hård kamp med alla sökande den åtråvärda huvudrollen. Han drog på sig platådojorna i John Travoltas gamla paradroll som Tony Manero – en roll som han även blev guldmasknominerad för (Bästa Manliga Huvudroll). Hösten 2011 spelade Andreas rollen som Emmet i musikalen Legally Blonde på Nöjesteatern i Malmö.

 

TV & radio
Hösten 2007 debuterade Andreas Lundstedt som programledare för underhållningsprogrammet Ranking The Stars på Kanal 5. Han har även själv varit deltagare i en mängd underhållningsprogram så som Allsång På Skansen, Körslaget, Berg Flyttar In, Högsta Domstolen, Så Ska Det Låta, Doobidoo och Gäster Med Gester. 2010 debuterade Andreas Lundstedt som sommarpratare i radioprogrammet Sommar i P1, ett mycket uppskattat och omtyckt program som fick många lyssnare.

 

Författare & föreläsare
I augusti 2012 släppte Andreas Lundstedt sin självbiografi Mitt Positiva Liv som han skrivit tillsammans med journalisten Cecilia Blankens. Boken Mitt Positiva Liv fick ett varmt mottagande och genererade även en mycket omtyckt och efterfrågad föreläsning med samma namn. Andreas Lundstedt är även en mycket populär bloggare.

Mitt positiva liv

För drygt tio år sedan fick artisten Andreas Lundstedt veta att han bär på HIV. Idag är han den enda offentliga personen i Sverige som valt att gå ut med detta. I föreläsningen “Mitt positiva liv” berättar han sin historia.

 

Vi känner Andreas Lundstedt från discogruppen Alcazar, musikalscenen, Melodifestivalen och en mängd andra glamorösa och glittriga sammanhang. Men under mer än ett decennium har Andreas burit på HIV, något han höll hemligt under många år, till och med för sin familj.

 

I Andreas bok ”Mitt positiva liv” får vi läsa hela Andreas historia.

 

Från uppväxten i Knivsta med talangjakter, showande och tonårsförälskelser till showgruppen Stage Four tillsammans med Lisa Nilsson, Peter Jöback och Lizette Pålsson i slutet av 80-talet.

 

Åren som aerobicsinstruktör och starten med Alcazar som inom kort lade världen för sina fötter. Turnéerna, kärleksaffärerna, karriären.

 

Baserat på boken har Andreas skapat sin föreläsning; ‪”Mitt positiva liv – en föreläsning om livet med HIV”

 

Där berättar han med värme och humor om sitt liv. Under ca 60 minuter får vi höra om sjukdomens vardag, omgivningens syn på viruset och Andreas sätt att se på sitt liv och sin framtid. Han berättar om hur han lärde sig älska sig själv efter många år med självhat, skam och ångest.

Ett till block

Vi känner Andreas Lundstedt från discogruppen Alcazar, musikalscenen, Melodifestivalen och en mängd andra glamorösa och glittriga sammanhang. Men under mer än ett decennium har Andreas burit på HIV, något han höll hemligt under många år, till och med för sin familj.